Att dopa sig är dumt

Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta vi hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare.


Friskis&Svettis antidopingpolicy

  • Friskis&Svettis ska vara helt fritt från doping.*
  • Friskis&Svettis bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger.
  • Friskis&Svettis arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider.
Så här jobbar Friskis&Svettis mot doping

1. Vi vaccinerar
Samtliga föreningar som har gym i sitt träningsutbud genomför just nu en s k vaccination. Vaccinera föreningen är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden. Om det hänger ett vaccinationsintyg i föreningens lokaler är du medlem i en förening som nyligen genomfört Vaccinera föreningen.

2. Vi har en antidopingansvarig funktionär
Vår antidopingansvarige leder det förebyggande arbetet i föreningen. Antidopingansvarige har ett brett kontaktnät av kunniga och erfarna personer från bl a Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet och andra Friskis&Svettis-föreningar.

3. Riksidrottsförbundet genomför oanmälda dopingtester
Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis föreningar. Dessutom beställer föreningarna föreningsprov från Riksidrottsförbundet. Under år 2008 genomfördes 63 föreningsbeställda prov i Friskis&Svettis föreningar i Sverige.

4. Vi utbildar alla våra gyminstruktörer
Alla gyminstruktörer får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.

5. Vi informerar våra medlemmar
Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening. Medlemsinformationen i din förening hittar du oftast i en broschyr i föreningens lokal eller på hemsidan.


Tecken på doping
Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?
Den broschyr som du kan beställa på Dopingjourens hemsida (
dopingjouren.se) är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. I den kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits.
Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.

Vad vi tycker du ska göra
Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med vederbörande. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om doping. På dopingjouren.se finns hur mycket kunskap som helst att hämta. Dit går det också bra att ringa anonymt, 020-546 987.
Och så kan du självklart be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Fråga i receptionen efter föreningens antidopingansvarige.
Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!* Dispens
Friskis&Svettis medlemmar omfattas av en generell dispens från förbudet att använda vissa dopingklassade läkemedel. Dispensen gäller medicinskt bruk som ska kunna styrkas i efterhand om ett dopingprov visat spår av förbjudna substanser.

Att dispensen är generell innebär att medlemmarna omfattas utan någon speciell ansökan.

Astmamediciner
För vissa astmamediciner krävs anhållan om dispens. Andra bara en deklaration av bruk. Läs mer om vad som gäller för vilket preparat
här...